Stoofvlees

Stoofvlees maken.

 

In de Nederlandse keuken komen met regelmaat stoofpotjes of langzaam gegaarde gerechten voor. Met de invloed van allerlei “buitenlandse” keukens is er een waar mekka ontstaan aan allerlei heerlijke stoof en smoor gerechten. Meestal hebben al deze gerechten een aantal dingen gemeen:

• Het gerecht wordt langzaam gegaard in een (hoge kook/braad) pan met deksel.

• Het is hoog op smaak door gebruik van veel kruiden, specerijen en andere toevoegingen.

• Het vlees (en groenten) worden langzaam gegaard op een lage temperatuur/vuur in een grote hoeveelheid vocht die wordt teruggebracht tot saus dikte.

Onderstaand recept is onze variant op het Klassieke “Stoofvlees”, lekker met een frietje maar ook heerlijk met rijst of aardappeltjes. Niet al te moeilijk en super lekker. 

 

Nodig (ongeveer 4 a 5 personen) :

• 1 kilo sukadelappen (ander rundvlees mag ook, als er maar niet teveel vet aan zit).

• Mosterd.

• Zout en peper.

• Knoflook pulp.

• Bloem.

• Laurier blaadjes.

• Kruiden mix. Het makkelijkst is om een blikje of potje stoof-kruiden te kopen, iedere supermarkt heeft deze. Los zelf alles toevoegen kan ook maar vaak ben je dan veel geld kwijt voor kruiden die je maar zelden gebruikt. Zelf voegen wij wel altijd losse Laurier blaadjes en wat kruidnagels toe, dit is puur omdat wij de smaak hiervan lekker vinden. Probeer de blaadjes en nagels er wel zoveel mogelijk uit te halen aan het einde, deze blijven namelijk stug. Het kan niet echt kwaad als je er 1 mist.

• Boter om te bakken.

• Tomaten puree ( 2 kleine blikjes).

• Basterd suiker (bruin).

• Ontbijtkoek (2 plakjes).

• Rode ui (1 grote of 2 wat kleinere) 

• Champignons (klein bakje) .

• Wortel (1 grote of handvol wat kleinere).

• Bock Bier (1/2 liter blik). Ander bier kan ook, maar de volle ietwat bittere smaak vinden wij goed passen.

• Groente of Rundvlees bouillon (ongeveer 1 liter). Vers mag, heet water met blokjes of poeder werkt ook prima.  

 

Voorbereiding:

1. Snijd de sukadelappen in blokjes, niet te klein want dan vallen ze snel uit elkaar in de pan straks. 

2. Doe de sukade blokjes in een schaal of bak.

3. Meng hier 2 volle eetlepels mosterd aan toe.

4. De tomaten puree.

5. Een halve tot 1 eetlepel knoflook pulp.

6. Zout en peper.

7. De kruiden (De mix en eventueel de laurier blaadjes en kruidnagel).

8. Meng alles goed door elkaar en masseer het in het vlees. 

9. Dek de schaal/bak af met folie en zet het weg in de koelkast. Hoe langer het staat, hoe beter de smaken in het vlees trekken. Zelf houden wij meestal een uurtje of 2 aan.

 

Bereiding:

1. Bestrooi de blokjes met bloem en roer het voorzichtig door elkaar. Gebruik genoeg zodat al het vlees bedekt is met een dun laagje bloem 

2. Verhit de pan waarin je de stoof straks gaat maken en doe er wat boter in zodra hij goed heet is. Bak hierin het vlees aan op een middel tot hoog vuur. Het hoeft niet helemaal door, als het maar een bruin laagje aan de buitenkant krijgt.

3. Voeg de ui, wortel en champignons toe (dunne schijfjes). Bak alles even snel aan.

4. Voeg nu de bockbier toe en 4 volle eetlepels basterdsuiker en zet het vuur laag.

5. Als laatste voeg je genoeg bouillon toe zodat alles met een laag vocht bedekt is.

6. Verkruimel nu de plakjes ontbijtkoek en roer alles even goed door elkaar.

 

Nu is het een kwestie van geduld hebben. De stoof zal zeker een paar uur de tijd nodig hebben om langzaam te garen en in te dikken op een laag vuur/temperatuur. Roer af en toe even om en zorg dat er maar weinig vocht kan ontsnappen uit het deksel. Pas het laatste uurtje haal je het deksel eraf. Let op! Zodra het deksel eraf is zal het indikken sneller gaan omdat de stoom/vocht nu direct kan ontsnappen uit de pan.

 

Gaat het indikken te snel? Voeg dan meer bouillon toe en zet het vuur/temperatuur nog iets lager. Gaat het indikken te langzaam? Zet de temperatuur iets hoger en/of voeg nog wat ontbijtkoek toe. Wanneer het vocht ongeveer de dikte heeft van saus is de stoof goed. 

 

Je hebt misschien gemerkt dat niet overal precies bijstaat hoeveel je moet gebruiken. Dit heeft 1 simpele reden: wij koken graag op smaak en gevoel. Iedereen heeft een net iets andere smaak en de smaken in de stoof worden sowieso intens en sterk. Proef daarom vaak tussendoor even uit de pan. Wil je jouw stoof iets zoeter? Voeg dan meer suiker toe. Vind het te flauw? Voeg dan meer kruiden toe. Hou je niet van (bepaalde) groenten? Laat deze dan eruit.

 

Je zal merken dat als je een paar keer de stoof hebt gemaakt, het al snel jouw eigen twist gaat krijgen. Probeer wat uit, voeg wat toe of laat wat weg en maak zo je eigen recept. Koken is uitproberen en durven. Veel kook en smulplezier en laat ons vooral weten hoe “jouw” Stoof vlees is gelukt! 

 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0